Види пластики грудей: особливості, протипоказання, ефект і відновлення

Що таке мамопластика, показання до проведення

Мамопластика - загальна назва хірургічних операцій, спрямованих на корекцію грудних залоз: підтяжку, зменшення або збільшення. Так, в залежності від поставленої мети, бувають такі види пластики грудей: для збільшення бюста проводять ліпофілінг грудей або ендопротезування імплантами, для підтяжки – мастопексію, а щоб зменшити груди вдаються до редукційної мамопластики. Крім того, виконується корекція сосків та ареол.

Показанням до мамопластики може бути не тільки бажання пацієнтки поліпшити зовнішній вигляд грудей, але й цілком серйозний фізичний недолік, який доставляє жінці як фізичний, так і психоемоційний дискомфорт:

Протипоказання:

Незалежно від обраного типу мамопластики, існує ряд протипоказань до цієї процедури. Операція заборонена при:

  • недосягненні пацієнтом 18-річного віку,
  • онкологічних захворюваннях,
  • інфекційних патологіях,
  • проблемами зі згортанням крові,
  • серцево-судинних захворюваннях,
  • важких патологіях внутрішніх органів,
  • вагітності або незавершеної лактації (грудне вигодовування дитини триває в середньому близько 1 року),
  • цукровому діабеті.

Підготовка до операції

Перед операцією пацієнт проходить консультацію лікаря-хірурга, який визначає проблему, метод її усунення, а також загальний фізичний стан пацієнтки, особливості її організму. В обов'язковому порядку призначається перелік аналізів і обстежень, які можуть трохи змінюватися в залежності від типу майбутньої операції. Але зазвичай список обов'язкових обстежень складається з:

  • Загального та біохімічного аналізів крові,
  • Коагулограми (визначає час згортання крові і час кровотечі),
  • Аналізу на визначення групи крові та резус-фактора,
  • Аналізу сечі загального,
  • Флюорографії,
  • УЗД грудних залоз,
  • ЕКГ,
  • Тесту на сифіліс, ВІЛ, а також на гепатити С і В,
  • Тесту на вагітність,
  • Консультації лікаря-терапевта;
  • Консультації гінеколога.

Якщо пацієнтка клінічно здорова та операція призначена, слід дотриматися ще кілька необхідних умов на етапі підготовки:

  • За 2 тижні до операції пацієнтка припиняє прийом гормональних контрацептивів, а також засобів, які містять в собі саліцилати,
  • За 7 днів до дня проведення операції повністю виключається куріння і вживання алкогольних напоїв. Якщо не дотримуватися цих правил, шви можуть гоїтися дуже довго.

Операція проводиться під загальним наркозом (виняток - корекція сосків і ареол, там використовується, як правило, місцева анестезія), і тривалість її становить від 1,5 до 4 годин.

Реабілітаційний період

Залежно від складності операції відрізняються і відчуття пацієнток після. Наприклад, після липофилинга пацієнтку відпускають додому в той же день або, максимум, на наступний. При цьому зрідка жінки відчувають несильний біль, яку навіть немає необхідності купірувати знеболюючими препаратами.

При більш складних хірургічних операціях, в ході яких використовується загальний наркоз (мастопексія, редукція, ендопротезування), пацієнтка може знаходитися в стаціонарі до декількох днів. Після таких операцій у жінок деякий час спостерігаються набряклість і синці в місці втручання. Також часто пацієнтки відчувають біль, печіння в грудях, іноді виникає втрата чутливості. Всі ці явища тимчасові і, при відсутності ускладнень, проходять протягом 1-2 тижнів.

Незалежно від виду операції, існує ряд правил, яких слід дотримуватися під час відновного періоду. Змінюються тільки терміни їх дотримання (все це обговорюється з лікарем в кожному окремому випадку). Як правило, реабілітація передбачає:

  • носіння компресійної білизни протягом 4-6 тижнів (при ліпофілінгу значно менше),
  • відпочинок тільки в положенні на спині,
  • виняток фізнавантажень і підняття важких предметів протягом, як мінімум, місяця (при встановленні імпланта - до півроку),
  • виняток масування грудей,
  • утримання від прийому гарячої ванни та душа, від відвідування сауни і лазні, солярію (при введенні імпланта засмагати можна буде тільки через рік, коли заживуть рубці),
  • обмеження в прийомі солоної, гострої, пряної їжі,
  • повна відмова від куріння і алкоголю,
  • заборона на авіаперельоти протягом 2-х тижнів після операції.

При відповідальному підході до цих правил ризик ускладнень зводиться до мінімуму. Ускладнення вкрай рідко, але все ж виникають, і виражаються у вигляді:

  • підшкірних гематом,
  • гіпертрофованих рубців,
  • запальних змінах м'яких тканин, контрактурі протезів.

Які види пластичних операцій грудних залоз бувають

Збільшення: мамопластика за допомогою імплантів

Найбільш затребуваний і популярний спосіб збільшення грудей. Суть полягає у введенні в молочну залозу грудних імплантів. Процедура дозволяє збільшити розмір грудей на кілька розмірів і навіть більше. Її також призначають для відновлення грудей після мастектомії.

Сучасні грудні імпланти мають вигляд міцних мішечків з силіконом або рідше фізрозчином. Можуть мати як круглу форму, так і анатомічну (каплевидную).

Операція проводиться під загальним наркозом і вимагає серйозної підготовки і обстеження, про які було сказано вище. Але все індивідуально, і призначення лікаря можуть варіюватися в залежності від особливостей організму пацієнтки.

Як виконують операцію?

Лікар робить розріз, причому можливі варіанти його розташування:

  • навколо ареоли (періареолярний доступ),
  • під грудьми (підгрудний доступ),
  • область пахви (пахвовий доступ).

Вибір варіанту залежить від того методу операції, який обрав хірург. Зазвичай імплант ставиться так, що частково він розташовується під грудним м'язом (пахвово), а частково - під молочною залозою (підзалозісто).

Зазвичай процедура триває приблизно 2 години. Після цього одягають в спеціальну компресійну білизну, що фіксує груди в потрібному положенні. Знімають її приблизно через місяць.

Через добу пацієнтку виписують додому, іноді прописують антибіотики і знеболюючі засоби. Також лікар дає призначення, від строгого дотримання яких залежить благополучне та швидке відновлення після операції.

Остаточний результат операції можна побачити через 3-6 місяців, коли повністю зійдуть післяопераційні набряки. Ефект від процедури тримається приблизно 15 років, але за умови, що вага жінки стабільний, вона не вагітніє і не годує грудьми.

Збільшення: ліпофілінг

Ліпофілінг - процедура щодо збільшення грудей за рахунок введення в неї жирової тканини пацієнтки. Плюси операції в тому, що вона максимально щадна (ніяких розрізів) і дозволяє одночасно позбутися від жирових відкладень в проблемних місцях (стегнах або боках). Крім того, груди на дотик залишаються м'якими та природними.

Як проводиться операція?

Спеціальною канюлею, що має округлий наконечник, лікар відбирає жир з проблемних зон, після чого цей матеріал проходить очистку від крові та інших домішок і через невеликі проколи вводиться в молочну залозу.

Зазвичай процедура займає не більше 2-х з половиною годин.

Мінуси процедури в тому, що з часом жир «дає усадку» і, щоб домогтися бажаного вигляду грудей, операцію доведеться повторити, іноді кілька разів з інтервалом в декілька місяців. Крім того, таким способом груди можна збільшити всього на 1-1,5 розміру.

Ефект від операції безпосередньо залежить від того, чи буде пацієнтка тримати стабільну вагу - при сильному схудненні або наборі зайвої ваги зміниться і зовнішній вигляд грудей. В будь-якому випадку, його можна буде відкоригувати знову.

Підтяжка грудей (мастопексія)

Операцію призначають при мастоптозі (опущенні) грудей внаслідок вікових, гормональних змін, після вагітності і грудного вигодовування.

Протипоказання:

Процедуру не роблять жінкам, які планують вагітність, оскільки гормональна перебудова знову призведе до опущення грудей. Також вона виконується тільки через рік після закінчення грудного годування, оскільки гормональні зміни сильно впливають на форму грудей.

Як проводять мастопексію?

Операція виконується під загальним наркозом. Триває вона приблизно 2-2,5 години. В ході процедури видаляється розтягнута «зайва» тканина молочної залози, сосок і ареола переміщуються вгору.

Місце розрізу визначає лікар, виходячи з особливостей пацієнтки. Розріз може бути:

  • тільки навколо ареоли,
  • навколо ареоли + вертикальний шов від ареоли до субмаммарної складки,
  • Т-образним (із застосуванням доступу інвертованим Т) - до шву навколо ареоли і вертикального додається ще і розріз по складці під грудьми.

Звичайно чим менше виражений мастоптоз, тим менша кількість розрізів доводиться робити.

Реабілітація після мастопексії не відрізняється особливо від інших видів мамопластики.

Ефект від процедури тримається від 5 до 15 років. Чим менше розмір грудей, тим довше буде зберігатися ефект. Також на нього впливають різкі коливання ваги, які можуть викликати повторне опущення грудей.

Зменшення грудей (редукція)

Операція показана при дуже великому розмірі грудей, який доставляє фізичний дискомфорт жінці, викликає проблеми зі здоров'ям - неможливість спати на спині, займаються спортом, проблеми з хребтом, зміна ходи та ін.

Операція на зменшення грудей вважається щодо складною, тому вимагає ретельної підготовки. Проводиться під загальним наркозом, триває приблизно 3-5 годин.

Як виконується редукційна мамопластика?

В ході операції виконують видалення зайвої жирової, залозистої тканини, а також шкіри, сосково-ареолярную комплекс переноситься вгору, а діаметр ареоли зменшують так, щоб вона виглядала гармонійно з новим розміром грудей.

Після операції на розрізи накладають медичні пов'язки, пацієнтку одягають в компресійну білизну. Жінка залишається в клініці під наглядом лікаря від 1 до 3 діб. Потім відправляється додому і виконує всі приписи, які не сильно відрізняються від призначень при ендопротезуванні имплантами.

Перші пару місяців бюст може бути трохи асиметричним через набряклість, але, як тільки вона спаде, груди повинні стати однаковими.

До мінусів операції слід віднести відносно широкі рубці навколо ареоли і під грудьми, а також наявність вертикального шва на нижній половині грудей - повністю невидимим його зробити не вдасться.

Автор статті: Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої кваліфікації, досвід більш 20 років. Член Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних і естетичних хірургів. Автор багатьох статей і патентів.

Наші лікарі

  • Де проводяться операції:

Клініка сучасної пластичної хірургії Fido.
Київ, вул. Глибочицька 17Б

Федорук Володимир Ілліч - пластичний хірург

Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 30 років
операцій 2199

Про лікаря
Записатися

Федорук Павло Володимирович - пластичний хірург

Федорук Павло Володимирович

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 10 років
операцій 1123

Про лікаря
Записатися

Коментарі

5 2 голосів
Оцініть сторінку
Підписатися
Сповістити про
1 Коментар
Найпопулярніші
Новіші Старіші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Поділюсь своїми враженнями як пацієнтка, зробила збільшення грудей чотири місяці тому. До цього рішення я йшла дуже довго, було багато стримувальних факторів і найперший з них – зайва вага. Чомусь у статті не побачила про це інформацію, але перш ніж робити операцію, бажано позбутися зайвої ваги. Якщо з вагою все гаразд, то немає проблем, здаємо необхідні аналізи, проходимо обстеження і справа вже за малим. А от якщо в майбутньому плануєте схуднути, то робити це потрібно до операції. Виправитися з імплантами – не страшно, а от якщо схуднути, це може сильно вплинути на зовнішній вигляд грудей.… Читати далі »

Відгуки клієнтів

"100% рекомендую Володимира Ілліча. Давно хотіла зробити губи, але колоти гиалурона зовсім не хотілося, боялася, що буде ефект “качки”.

Тому зробила операцію булхорн. Губи виглядають натуральними…. Спасибі вам! Подружки тепер теж хочуть робити хейлопластика.

Наталя, 03.11.2020