Як часто потрібно міняти грудні імпланти

Сучасні грудні імпланти мають довічну гарантію і не потребують заміни. Міняти протези потрібно у разі, якщо вони відносяться до старого зразку, або якщо виникли показання до заміни.

Термін експлуатації грудних імплантів

Незважаючи на те, що у сучасних протезів довічна гарантія і їх не потрібно міняти, можуть виникнути випадки, коли заміна все ж таки буде потрібна. Це можуть бути як індивідуальні показання, так і непередбачені ситуації, як то розрив імпланту внаслідок травми.

Що стосується сольових протезів або інших виробів із застарілих матеріалів, то їх слід міняти вже через 10-15 років. Це необхідно тому, що у виробах зношується оболонка, змінюється форма або виникає витік вмісту.

Часом жінки усвідомлено відмовляються від заміни застарілих імплантів, при цьому ризикуючи свої здоров'ям. Адже несвоєчасна заміна може привести до серйозних наслідків, і тоді може знадобитися невідкладна операція. Всі ці нюанси необхідно завчасно обговорювати зі своїм хірургом.

Чому доводиться міняти грудні ендопротези?

Як правило, заміні підлягають протези старого зразка. Така необхідність виникає внаслідок:

  • невисокої якості ендопротеза,
  • внутрішнього впливу наповнювача, яке робить оболонку імплантату тонше,
  • утончення капсули,
  • впливу на матеріал імпланта імунних клітин організму.

Варто відзначити, що сучасні вироби мають максимально довгий термін експлуатації та високий рівень безпеки для організму.

Коли необхідна заміна грудних імплантів

Заміна ендопротезів може знадобитися в разі:

  • Вікових змін. З віком вироблення еластину та колагену в організмі жінки знижується, погіршується еластичність шкіри і груди можуть провисати, втрачаючи колишню форму. Також це може статися через різкі коливання ваги жінки, внаслідок вагітності, лактації та інших фізіологічних причин. У такому випадку жінка сама вирішує, чи потрібно їй міняти протези. Якщо вона незадоволена своїми грудьми, лікар може запропонувати варіанти щодо поліпшення форми грудних залоз.
  • Збільшення грудей при вагітності. Часто жінки вдаються до заміни імплантів після пологів, так як при вагітності і в процесі лактації груди спочатку збільшуються, а потім стають менше. Зовнішній вигляд грудей змінюється не в кращу сторону і, якщо раніше були встановлені грудні імпланти, їх доведеться замінити, щоб повернути красиву форму. Разом із заміною можна виконати та підтяжку грудей, та корекцію сосків, щоб максимально поліпшити естетику.
    Звісно, спочатку доведеться дочекатися закінчення лактації - раніше проводити операції заборонено.
  • Естетичних побажань. Результат мамопластики ендопротезом може не сподобатися пацієнтці, можуть бути побажання по зміні форми або розміру грудей. Це досить вагома причина для повторної операції, проте слід враховувати, що проводити її можна буде тільки через рік після першої операції - такий термін потрібен організму для відновлення. Всі ці нюанси потрібно обговорювати зі своїм лікарем, який дасть необхідні рекомендації з урахуванням всіх особливостей здоров'я пацієнтки, а також її побажань.
  • Виникнення ускладнень. Якщо у період реабілітації виникають ускладнення, то необхідно виконувати повторну операцію. Розвиток ускладнень можливий і через пару років після операції, якщо пацієнтка не дотримувалася призначеннь лікаря. Наприклад, заборонено спати на животі в період відновлення, обов'язково носити компресійна білизна стільки, скільки скаже лікар, не можна займатися спортом у перший час. Якщо нехтувати цими правилами, можуть провиснути імпланти, розійтися шви та трапитися інші ускладнення, що вимагають повторної операції. Варто відзначити, що сучасні імпланти в разі розриву не виділяють в організм небезпечних речовин і не завдають серйозної шкоди здоров'ю. Проте, якщо імплант пошкоджений, його заміна необхідна.

Як виконується заміна грудних ендопротезів

Якщо пацієнтка вибирає грудні імпланти останнього покоління і не має явних показань до заміни ендопротезів, їй взагалі не доведеться замислюватися про цю процедуру.

Але якщо все ж пацієнтка вирішиться сама на повторну операцію, то проводитися вона буде точно так же, як і звичайна маммопластика – у два основні етапи.

Підготовчий етап

Пацієнтка відвідує хірурга, де проходить не тільки візуальний огляд, але і певні обстеження, які включають:

  • УЗД грудей і вен нижніх кінцівок,
  • Мамографію,
  • ЕКГ,
  • Флюорографію,
  • Деякі лабораторні аналізи (за призначенням лікаря).

Якщо є необхідність, лікар може направити до вузькокваліфікованих фахівців для проходження додаткових обстежень. Якщо результати обстежень і аналізи задовільні, лікар дає вказівки щодо підготовки до операції.

Заміна імплантів

Процедура в цілому майже аналогічна звичайній мамопластиці, виконується під загальним наркозом. В процесі операції лікар прибирає попередні ендопротези по лінії старого рубця, виконує капсулотомію, а потім - установку нових імплантів.

Реабілітація

Процес відновлення триває не менше місяця, протягом якого обов'язкове носіння компресійної білизни, а також дотримання ряду розпоряджень лікаря, таких як:

  • заборона на сон в положенні на животі,
  • також не можна займатися спортом,
  • виключено відвідування солярію, басейн, ванни, сауни,
  • обов'язковий прийом антибактеріальних препаратів.

Виконання всіх цих приписів дозволить уникнути можливих ускладнень.

Автор статті: Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої кваліфікації, досвід більш 20 років. Член Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних і естетичних хірургів. Автор багатьох статей і патентів.

Наші лікарі

  • Де проводяться операції:

Клініка сучасної пластичної хірургії Fido.
Київ, вул. Глибочицька 17Б

Федорук Володимир Ілліч - пластичний хірург

Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 30 років
операцій 2199

Про лікаря
Записатися

Федорук Павло Володимирович - пластичний хірург

Федорук Павло Володимирович

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 10 років
операцій 1123

Про лікаря
Записатися

Коментарі

5 1 голос
Оцініть сторінку
Підписатися
Сповістити про
1 Коментар
Найпопулярніші
Новіші Старіші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Виходить, що якщо жінку цілком влаштовує зовнішній вигляд, не буде травм та інших проблем, то ця операція нині проводиться один раз на все життя?

Відгуки клієнтів

"100% рекомендую Володимира Ілліча. Давно хотіла зробити губи, але колоти гиалурона зовсім не хотілося, боялася, що буде ефект “качки”.

Тому зробила операцію булхорн. Губи виглядають натуральними…. Спасибі вам! Подружки тепер теж хочуть робити хейлопластика.

Наталя, 03.11.2020