Відторгнення грудних імплантів: які ускладнення бувають і як їх уникнути?

Операція зі збільшення грудей, як і будь-яке хірургічне втручання, може привести до ускладнень, зокрема через відторгнення організмом чужорідного тіла - імпланта. Які ускладнення можуть бути і що робити, щоб їх уникнути? Розберемося в питанні.

Ускладнення загальнохірургічного плану

За статистикою, відторгнення грудних імплантів після маммопластики виникають не дуже часто, трохи більше, ніж у 5% випадків. Але все одно дуже важливо знати, як вони проявляються, щоб своєчасно звернутися за допомогою до фахівця.

Запалення

Як проявляється інфекційний процес в організмі. Через внутрішнє запалення в місці операції не вщухає біль, а, навпаки, посилюється, виникає набряклість тканин та їх почервоніння, в ранах йде нагноєння. Все це може супроводжуватися підвищенням температури тіла. Ці процеси вимагають негайного лікування, так як вони можуть призвести до утворення сероми, а далі - до капсулярної контрактури (про ці серйозні ускладнення мова піде далі).

Чому виникає запалення? Найчастіше це відбувається через надмірну активність пацієнтки в післяопераційний період (заняття спортом), недотримання приписів лікаря (відмова від носіння компресійного білизни), внаслідок чого відбувається рух імпланта всередині кишені, це призводить до натирання навколишніх тканин. Також причиною може стати перенесення пацієнткою ГРВІ.

Як лікувати? Лікар призначає прийом антибіотиків, а якщо випадок важкий - доводиться витягати імплант і проводити повторну мамопластику після проведення лікування і повного загоєння тканин.

Серома

Не дуже поширене ускладнення, яке фіксується в 2% всіх випадків, проте воно має місце бути, особливо при протезуванні великими имплантами.

Серома - це явище, при якому серозна рідина накопичується між имплантом і тканинами організму. При цьому змінюється форма грудних залоз, набрякають м'які тканини і виникає біль; там, де скупчується рідина, шкіра червоніє, а з країв рани починає сочитися серозна речовина. Поява сероми призводить до розтягування кишені та залози, до зміни її розміру і форми, та, як наслідок, до асиметрії грудних залоз. Може змінюватися і розташування імпланту в цій надмірно розтягнутій кишені.

Чому це відбувається

Причин може бути безліч. Сероми виникають через:

  • реакцію організму на шовний матеріал;
  • ушкодження лімфатичних судин;
  • внутрішньої кровотечі;
  • попадання інфекції;
  • відсутність процедури дренування зони операції або її неправильного проведення;
  • великих гематом, через які може накопичуватися рідина (якщо такі є, за ними потрібно спостерігати);
  • надмірного опіку тканин коагулятором;
  • ранньої фізактівності пацієнтки в післяопераційний період;
  • відмови від носіння компресійної білизни;
  • недотримання приписів хірурга.

Важливим моментом в недопущенні цього ускладнення є активність пацієнтки в перші тижні-місяць після операції. У жінок, які відразу починають вести активний спосіб життя, займаються спортом, приймають алкоголь, літають на курорти, засмагають, сероми діагностують частіше.

Діагностика цього ускладнення виконується за допомогою УЗД, рентгенівської мамографії, а також МРТ.

Як лікувати. Серому усувають медикаментозно, або, в більш складних випадках - хірургічним шляхом. Якщо скупчення рідини невелике, пацієнтці призначають прийом протизапальних препаратів і антибіотиків. Як правило, прийом глюкокортикостероїдів допомагає позбутися від сероми вже через 10 днів, максимум - через 2 тижні.

При хірургічному способі лікування виконують дренування: спеціальну дренажну трубку встановлюють для виведення лімфи та інших рідин. В 95% випадків лікування сероми допомагає медикаментозне лікування, і лише в 5% вдаються до дренування.

Виникнення келоїдних рубців

Явище, при якому в місці хірургічних розрізів починає надмірно розростатися сполучна тканина.

Чому це відбувається

Келоїдні рубці можуть виникати через:

  • тривале та важке загоєння або неправильний догляд,
  • спадкову схильність,
  • особливості роботи імунної системи організму,
  • сильний натяг шкірного покриву в зоні загоєння,
  • інфікування або нагноєння післяопераційної рани.

Важливо відмітити, що післяопераційні шви нечасто перетворюються в келоїди. Як правило, це відбувається через спадкову схильність, і проявляється поступово, в окремих випадках - до 2 років. Так, якщо регулярно спостерігатися у лікаря, можна своєчасно помітити ці зміни та запобігти їм.

Як лікувати. Найефективніше рубці усуваються за допомогою дермаштампу - множинних мікропроколів, які перезапускають процес загоєння (аналогічно процесу набивання тату). Відзначено, що після цієї процедури рубці сходять зовсім, а не просто зафарбовуються.

Можна скористатися й іншими методами усунення рубців: кріотерапією, лазерним шліфуванням, хіpypгічним видаленням pyбцoвoї ткaнини, прийомом спеціальних протирубцових препаратів.

Виникнення гематом

Гематома виникає через скупчення крові в порожнині кишені навколо грудного ендопротезу.

Чому це відбувається? Гематоми можуть виникати через травмування судини в ході операції або післяопераційному періоді, також через підвищеного артеріального тиску, або якщо операція проводиться в період критичних днів.

Як лікувати? Це явище завжди проходить саме собою, ніякі методи в цьому випадку не ефективні.

Ускладнення, що виникають через наявність імпланту

Зсув імпланта

Це явище виникає, коли імплант змінює своє положення на неправильне, при цьому деформується форма грудей.

Чому це відбувається. Таке може статися, якщо для протезування був обраний імплант більше допустимого розміру. Або якщо хірург зробив кишеню для імпланта більше, ніж слід було. Також причиною може стати капсулярна контрактура або напруга грудних м'язів (наприклад, при занятті силовим спортом). Найчастіше це відбувається з ендопротезами обсягом понад 500 мл.

Як лікувати. Виправити зміщення можна тільки повторною операцією з заміною імплантів.

Капсулярна контрактура

Головна ознака цього ускладнення - поява навколо грудного імпланта щільної капсули, що складається з фіброзної тканини. Через це форма імпланта деформується, а разом з ним - і форма грудей.

  1. Ендогенна бактерія
  2. Прогресування бактеріємії
  3. Контрактура
  4. Зараження під час операції
  5. Розвиток фіброзної тканини

Чому це відбувається. Після вживлення імпланта в груди тіло генерує капсулу з фіброзної (рубцевою) тканиною навколо ендопротеза, таким чином як би «відгороджуючись» від стороннього предмета. Це абсолютно нормальна і природна реакція організму на чужорідний для нього об'єкт. Практично завжди при імплантації грудних імплантів виникає капсулярна контрактура, проте її ступінь може відрізнятися.

Існує градація капсулярної контрактури за Бейкером, яка включає 4 ступеня:

  1. грудна залоза м'яка і має природний вигляд,
  2. трохи тверді груди, але мають нормальний вигляд,
  3. грудна залоза тверда та деформована,
  4. деформована, важкі груди, відчувається біль.

Як лікувати. При 1 та 2 ступенях втручання не потрібно, а ось вже при 3 та 4 вдаються до повторної операції, в ході якої капсулу січуть, а імпланти змінюють на поліуретанові.

Якщо проводиться повторна операція через капсулярну контрактуру, завжди встановлюють ендопротези з поліуретановим покриттям! З такими протезами ризик виникнення цього ускладнення зводиться до мінімуму.

Розрив оболонки грудного протеза

Сьогодні більшість хірургів використовують сучасні імпланти, наповнені когезивних гелем, вони відрізняються підвищеною міцністю і довговічністю. Розрив таких імплантів практично виключений, а якщо це і станеться, то розтікання вмісту не трапиться, завдяки в'язкій структурі гелю.

Чому це відбувається. Як було сказано вище, ймовірність розриву імпланта вкрай низька, але все ж причиною може послужити механічне пошкодження, травма, сильний тиск в області грудей, знос оболонки.

Як лікувати. У разі розриву проводять заміну імпланта на інший.

Подвійна бульбашка

При цьому явищі на грудях утворюється деформація, яка має вигляд подвійної складки. При цьому груди будуть виглядати не як одне ціле, а мати вигляд 2 бульбашок, які розташовані одна над іншою.

Чому це відбувається. Причина може ховатися в анатомічній особливості грудей (при цьому велика частина залізистої тканини знаходиться в верхньому полюсі молочної залози, нижній же полюс зменшений), у неправильній установці ендопротезу, в капсулярній контрактурі.

Як лікувати. Дефект усувають за допомогою ліпофілінг або мінімального хірургічного втручання (при цьому шкіру грудей розтинають, ретельно розправляються внутрішні тканини, створюється заново подгрудна складка та накладаються шви); іноді вдаються до повторної операції, в ході якої змінюють імпланти на нові.

Риплювання

Ще це явище називають шкірною брижею або ефектом прасувальної дошки - воно виникає, коли на грудях з'являються дрібні складки. Часом ці хвилі непомітні візуально, але відчуваються при дотику до грудей. Особливо чітко вони проявляються, коли корпус нахилений.

Чому це відбувається. Причиною може стати застосування сольових протезів, або м'яких імплантів, які не були до кінця наповнені. Також ріплінг виникає через недостатній обсяг і пружності шкіри пацієнтки, неправильного вибору імпланта або місця його установки.

Як лікувати. Дефект усувається за допомогою ліпофілінга (в ході процедури жирову тканину пацієнтки, відібрану з стегон або боків, вводять в груди з метою корекції до потрібної форми) або повторної операції з заміною імплантів.

Як звести до мінімуму ризик ускладнень після мамопластики

Дати стовідсоткову гарантію, що ускладнень не буде, не може жоден лікар. Кожен організм індивідуальний, і це слід враховувати. Але ряд правил допоможе звести ці ризики до мінімуму:

  • ретельний вибір професіонала,
  • обов'язкове повне обстеження, повна довіра до лікаря (пацієнтка повинна розповісти про всі особливості організму, все може мати значення),
  • правильний підбір імпланта з урахуванням особливостей організму жінки та структури її тіла,
  • обов'язкове носіння компресійної білизни після операції,
  • беззаперечне дотримання всіх приписів лікаря,
  • регулярне обстеження після операції протягом року.

Автор статті: Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої кваліфікації, досвід більш 20 років. Член Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних і естетичних хірургів. Автор багатьох статей і патентів.

Наші лікарі

  • Де проводяться операції:

Клініка сучасної пластичної хірургії Fido.
Київ, вул. Глибочицька 17Б

Федорук Володимир Ілліч - пластичний хірург

Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 30 років
операцій 2199

Про лікаря
Записатися

Федорук Павло Володимирович - пластичний хірург

Федорук Павло Володимирович

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 10 років
операцій 1123

Про лікаря
Записатися

Коментарі

5 2 голосів
Оцініть сторінку
Підписатися
Сповістити про
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Відгуки клієнтів

"100% рекомендую Володимира Ілліча. Давно хотіла зробити губи, але колоти гиалурона зовсім не хотілося, боялася, що буде ефект “качки”.

Тому зробила операцію булхорн. Губи виглядають натуральними…. Спасибі вам! Подружки тепер теж хочуть робити хейлопластика.

Наталя, 03.11.2020