Навіщо потрібна компресійна білизна після мамопластики? Функції та види

Компресійна білизна - невід'ємна частина реабілітації після операції по збільшенню грудей. Вона надівається одразу ж після процедури, пацієнтка носить його приблизно місяць (в залежності від рекомендацій лікаря), знімаючи лише періодично. Тому білизна повинна бути підібрана ідеально під кожен індивідуальний випадок - враховується тип операції, медичні показання, стан здоров'я пацієнтки і інші фактори.

Завдання компресійної білизни після маммопластики

Носіння такої білизни після операції необхідно для того, щоб:

  • Зафіксувати імпланти в правильній позиції.За відсутності належної підтримки в період відновлення можливо опущення імплантів і виникнення асиметрії. Через це може знадобитися повторне втручання. Тому носіння підтримуючої білизни після збільшення грудей імплантами просто необхідно.
  • Зменшити набряклість.Білизна масажує тканини, за рахунок чого зайва рідина виводиться, а набряклість після операції зменшується. Також білизна сприяє поліпшенню кровообігу і прискоренню процесів загоєння.
  • Мінімізувати ризик розходження швів.Компресійна білизна піднімає молочні залози і не дозволяє їм переміщатися. За рахунок цього ризик розходження швів стає мінімальним. Також це дозволяє уникнути виникненню великих некрасивих рубців після операції.
  • Захистити м'язи і шкіру від повторних травм.Після мамопластики молочні залози дуже чутливі. Часом навіть легкі дотики можуть викликати неприємні відчуття. Завдяки правильно підібраній компрессионній білизни знижуються небажані контакти з чутливою зоною.
  • Знизити навантаження на хребет.Після збільшення грудних залоз на два-три розміри збільшується навантаження на хребет, що може привести до проблем зі здоров'ям. Носіння білизни допомагає уникнути таких небажаних наслідків та підготувати хребці і м'язи до нової ваги грудей.

Спеціальний післяопераційний одяг виготовляють з сучасних матеріалів, які поєднують в собі такі якості, як еластичність, міцність, гігроскопічність. Щоб необхідний ефект від білизни був максимальним, його виготовляють зі спеціального трикотажу і додають еластан. Такий склад наділяє білизну необхідним рівнем компресії і розтяжки. Білизна хорошої якості прибирає дискомфортні відчуття після мамопластики та допомагає позбутися від набряклості. Його склад продуманий таким чином, щоб добре пропускати кисень, відводити вологу, не допускати натирання ніжної шкіри і появи гематом. Також така білизна знижує ймовірність розвитку запалення.

Види компресійної білизни

Компресійна білизна ділиться на класи в залежності від того, який ступінь компресії вона має. Так, виділяють:

  • 1-й клас білизни.Компресія - до 21 мм рт. ст. До цього типу належать профілактичні вироби: жінки з великими грудьми використовують їх в повсякденному носінні, щоб зменшити навантаження на спину і плечі.
  • 2-й клас компресійної білизни.Компресія - від 21 до 32 мм рт. ст. Така білизна має більш щільний вид і складніше вдягається. Відноситься вже до медичного типу виробів і, як правило, призначається лікарем.
  • 3-й клас.Така білизна носиться тільки за приписом лікаря. Рівень стиснення може досягати 46 мм рт. ст. Вдягається вона досить складно, для цього можуть знадобитися спеціальні гелі - з їх допомогою надягання і зняття білизни проходить набагато легше.
  • 4-й клас.До таких виробів вдаються вкрай рідко. Компресія - вище 46 мм рт. ст. Вдягання такої білизни досить складне. Іноді її прописують після хірургічного втручання за індивідуальними показаннями. Через деякий час таку білизну змінюють на іншу, яка має нижчий рівень компресії.

Правила вибору компресійної білизни

Вибір спеціальної білизни при мамопластиці - завдання лікаря. Саме він підбирає оптимальний виріб з урахуванням необхідного ступеня компресії. Також важливо звертати увагу на склад білизни, щоб вона не викликала алергічних реакцій або іншого дискомфорту, не передавлювала судини і м'язи.

Важливим фактором для пацієнток є і зовнішній вигляд білизни. Сьогодні асортимент таких виробів включає не тільки якість та безпеку, але й естетичну привабливість білизни. Обираючи виріб, важливо впевнитися в зручності застібок і лямок, а також в наявності спеціальної стрічки - вона створює додаткову фіксацію.

Як довго слід носити білизну

У кожному конкретному випадку тільки лікар дає рекомендації щодо того, скільки потрібно буде носити білизну пацієнтці. В середньому цей термін становить 1 місяць, але він може змінюватися в залежності від перебігу реабілітації. Тільки лікар може точно сказати, коли можна буде зняти компресійну білизну.

Як правильно доглядати за виробом

Оскільки білизну доведеться носити тривалий час після операції, важливо заздалегідь ознайомитися з правилами догляду за нею. Оптимально мати кілька виробів, які можна буде міняти - це буде більш гігієнічно і дозволить мінімізувати ризик занесення інфекції.

Як правильно прати компресійну білизну, щоб вона не втратила своїх властивостей? Цій білизні необхідне ручне прання при температурі 30 градусів не рідше 2 разів на тиждень. Для прання використовується гіпоалергенний дитячий порошок або гель, в складі якого немає ароматів і додаткових агресивних речовин. Можна використовувати і спеціальні засоби саме для прання такої білизни - їх можна придбати в інтернеті або купити в аптеці. Після прання білизна струшується і розміщується для сушіння в горизонтальному положенні.

Надягаємо і знімаємо білизну правильно

Одразу по закінченню мамопластики хірургом накладається спеціальна стискаюча пов'язка,, після цього на пацієнтку вдягається бюстгальтер. Надалі, коли пацієнтці потрібно буде самій надягати цю білизну, потрібно буде виконувати кілька нескладних правил:

  • перед одяганням білизни бретельки і основу корсета потрібно добре розправити і упевнитися, що немає ніяких складок,
  • різкі рухи руками робити не можна, оскільки це може привести до розходження швів. Якщо перший час після операції на місці швів є неприємні відчуття, то краще попросити близьких допомогти надягти білизну.

Перші пару тижнів знімати білизну самостійно заборонено - це може робити тільки лікар для того, щоб оглянути, в якому стані шви. Він же і визначає, скільки ще необхідно носити білизну пацієнтці.

Що буде якщо відмовитися від компресійної білизни

Нехтувати компресійною білизною ні в якому разі не можна - від її носіння безпосередньо залежить результат і швидкість реабілітації. Якщо білизну не носити, це може викликати ряд ускладнень і навіть призвести до повторної операції.

Чим загрожує відмова від носіння білизни:

  • розходженням швів,
  • зміщенням імплантів і деформацією грудей,
  • розтягуванням шкірних покривів, втратою еластичності,
  • освітою негарних широких рубців,
  • болями,
  • гальмуванням відновних процесів,
  • підвищенням навантаження на плечі і хребет.

Так, якщо ви хочете скоріше відновитися і оцінити результат, необхідно неухильно дотримуватися призначенням лікаря і носити компресійну білизну скільки знадобиться.

Автор статті: Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої кваліфікації, досвід більш 20 років. Член Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних і естетичних хірургів. Автор багатьох статей і патентів.

Наші лікарі

  • Де проводяться операції:

Клініка сучасної пластичної хірургії Fido.
Київ, вул. Глибочицька 17Б

Федорук Володимир Ілліч - пластичний хірург

Федорук Володимир Ілліч

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 30 років
операцій 2199

Про лікаря
Записатися

Федорук Павло Володимирович - пластичний хірург

Федорук Павло Володимирович

Пластичний хірург вищої категорії
Досвід роботи 10 років
операцій 1123

Про лікаря
Записатися

Коментарі

3.5 2 голосів
Оцініть сторінку
Підписатися
Сповістити про
2 коментарів
Найпопулярніші
Новіші Старіші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Тільки ось білизну для маммопластики самостійно підбирати не варто., Тільки ось білизну для маммопластики самостійно підбирати не варто., Тільки ось білизну для маммопластики самостійно підбирати не варто.. Тільки ось білизну для маммопластики самостійно підбирати не варто., Тільки ось білизну для маммопластики самостійно підбирати не варто., тільки по компресійній білизні місяць і більше, тільки по компресійній білизні місяць і більше, тільки по компресійній білизні місяць і більше. тільки по компресійній білизні місяць і більше, тільки по компресійній білизні місяць і більше, тільки по компресійній білизні місяць і більше. Як не помилитися і вибрати правильну білизну, на ринку очевидно безліч підробок, краще б видавати білизну прямо в клініці.

Практично після будь-якої операції радять використовувати компресійну білизну, Практично після будь-якої операції радять використовувати компресійну білизну. Тільки ось білизну для маммопластики самостійно підбирати не варто.,

Відгуки клієнтів

"100% рекомендую Володимира Ілліча. Давно хотіла зробити губи, але колоти гиалурона зовсім не хотілося, боялася, що буде ефект “качки”.

Тому зробила операцію булхорн. Губи виглядають натуральними…. Спасибі вам! Подружки тепер теж хочуть робити хейлопластика.

Наталя, 03.11.2020